Меню сайта


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Полезные ссылки
Приветствую Вас, Гость · RSS 29.04.2024, 08:46

Главная » 2013 » Февраль » 9 » Культурно-просвітницький захід - Володимир Висоцький - польський поет, київський фотограф
14:18
Культурно-просвітницький захід - Володимир Висоцький - польський поет, київський фотограф

Шановні друзі!

 

Провідним напрямком діяльності нашого товариства є формування Банку даних про  видатних поляків, діячів культури, науки та мистецтва, чия  доля історично була   пов'язана  із  Києвом  та Україною,  та  ознайомлення  із  цими  особистостями  та їхнім творчим доробком

широкої громадськості столиці.

 

Одним із таких  відомих поляків є


Володимир Висоцький (1846-1894), польський поет-позитивіст та київський фотограф.

З 1994 року наше Товариство крок за кроком повертає із забуття його ім,я. А все почалося від упорядкування польських могил на Байковому цвинтарі у Києві, де була знайдена тоді ще невідома, захаращена, затоптана могила Емілії Висоцької, матері поета, із чудовою поетичною епітафією польською мовою, прочитавши яку неможливо було вже бути байдужим і не поцікавитися, що ж це за такий вдячний і талановитий син, якій присв,ятив матері чудові поетичні рядки. Почалися пошуки у міських архівах. Єдиний виданий том поезій В.Висоцького, у 1894р. пощастило віднайти у фондах Центрального Державного історичного архіву Києва. Захоплені  чудовою поезією, члени нашого Товариства організову-вали публічні читання та Вечори пам,яті, присв.ячені цій особистості, упорядку-вали могилу матері поета. З часом накопичили додаткові матеріали що до біогра-фії поета. Цікаво, що києвознавці знають цю постать, як одного із найталанови-тіших та найуспішніших київських фотографів кінця ХІХст. , автора відомих світ-лин Л.Українки, І.Франка із дружиною, М.Драгоманова, В.Антоновича, членів ро-дини А.Грушевського, М.Лисенка та багатьох інших видатних українських діячів; у Польщі В.Висоцький відомий сучасникам, як поет-позитивіст - останній пред-ставник  так званої ,,Української школи,, у польській літературі.

Більш розширену інформацію про цю  талановиту постать, учасника Січневого повстання 1863 року, шанувальника творчості Т.Шевченка,  можна отримати, якщо Ви прийдете на наш культурно-просвітницький захід

,,Володимир Висоцький (1846-1894)- польський  поет, київський фотограф,, який відбудеться у Національному музеї Т.Шевченка (Бульвар Т.Шевченка, 12),

у П,ятницю, 15 лютого 2013 року, о 16.00.

Захід проводиться за ініціативи Київського Національно-культурного Товариства Поляків,,Згода,, з-за підтримки Консульського Відділу Посольства Польщі у Києві, у рамках Міжнародного проекту, започаткованого нашим Товариством «Видатні поляки-кияни».

Перед вами виступлять провідні українські поети та перекладачі. Ви станете свідками презентації унікальної книги ,,Володимир Висоцький. Поеми, лірика, сатира,, під редакцією  відомого як на Україні, так і у Польщі, видатного науковця сучасності Заслуженого працівника культури Польщі, доктора  філологічних  наук, професора  Ростислава Радишевського, автора перекладів поезій В.Висоцького на польську мову, із я ким у вас буде нагода познайомитись.

Це видання оригінальне тим, що воно двомовне-польською та українською; у ньому уперше подається біографія поета та масштабно досліджується творчий спадок, уперше друкується більша, найважливіша частина поетичної творчості; В.Висоцького. До книги увійшли поеми ,,Ляшка,, ,,Оксана,, ,,Лелека,, ..Ліс,, а також ліричні та сатиричні поезії. Книга багато ілюстрована світлинами, на яких зображені портрети діячів української культури, науки та політики тої доби, а також  незнаних киян, що відображують дух епохи.

Спеціально для цієї події уперше в Києві будуть демонструватися 56 світлин, виконаних у фотоательє В.Висоцького (копії, надані 4 провідними київськими музеями).

У концертній програмі, вперше, буде можливість почути чудові поезії В.Висоцького, польського ,,Лірника України,,- як в оригіналі, так і у перекладі на українську мову.

Ви познайомитесь із чудовими  піснями Фридерика Шопена і Станіслава Монюшка у виконанні Заслуженого працівника культури України та Польщі Вікторії Радік (сопрано).

Всесвітньовідомий і улюблений полонез М.Огіньського ,,Прощання із Батьківщиною,, для вас виконає Лауреат Міжнародного конкурсу-фестивалю  ,,Катовицьке літо із джазом,, (Польща) інструментальне тріо ,, Retro-classic,, художній керівник Вадим Жаворонков (Донецьк).

Для вас виступить найкращій чоловічий хор Європи та України - Муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Л.Ревуцького (Художній керівник і головний диригент-Заслужений діяч мистецтв  України  Юрій Курач).

У виконанні капели ви послухаєте (уперше в Києві у професійному виконанні) польські різдв,яні пісні, а також- відбудеться прем,єра єдиного оригінального музичного твору (пісні-гимну) на слова Володимира Висоцького та музику славетного українсько-польського композитора 160 –річчя якого ми обходимо у цьому році, Владислава Заремби ,,Україно, Україно, Божа ти дитино,, (яку ми віднайшли у музичних фондах Наукової бібліотеки ім. Вернадського).

Як бачите, шановні друзі, на нашому вечорі багато відбудеться прем'єр; тож запрошуємо сердечно та щиро усіх небайдужих до нашої спільної історії, до історії нашого рідного міста Києва, а також шанувальників поетичного слова та класичної музики на наш вечір!

Вхід вільний

Голова КНКТП«Згода» Вікторія Радік




 

Київське Національно-Культурне Товариство Поляків  «Згода»

Національний музей Тараса Шевченка

(Бульвар Т.Шевченка, 12)

П,ятниця, 15 лютого 2013 року о 16.00.

Просмотров: 1279 | Добавил: admin3985
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Неофициальный сайт костела Cв. Александра © 2024
Бесплатный хостинг uCoz